Възстановяване на телефона в Е36

Дори никога да не сте имали телефон в колата или подготовка за такъв, не е проблем да си монтирате.

Лично на мен ми се наложи да възстановя телефона в моята, което е по-трудоемкия процес от монтирането на телефон в автомобил, който никога е нямал такъв. Когато стартирах този проект през 2009 г., намирането на компоненти за телефонна система в BMW Е36 не беше лесна задача. На българския пазар не само липсаваха такива, но и когато се появеше нещо, то биваше разграбвано в рамките на един ден. Няма да се спирам на детайли от процеса по намиране на цялата система и времето отделено за търсене в глобалната мрежа (да живее интернет). Просто ще опиша необходините компоненти и реда за инсталиране на тази екстра, като започна с модулите на ситемата, които са разположени на две места в автомобила.

Модулът в купето.

Модулът в багажника.

Окабеляването.

Свързването на модула в купето с този в багажникаи няма как да бъде объркано и става много лесно чрез кабела, показан на снимки 5 и 6. След свързването на двата модула е необходимо да се свържете захранването, микрофона, говорителаите и радиото. Свързването на телефона с радиото дава възможност при входящо повикване, звукът на радиото автоматично да бъде подтиснат (MUTE), а звукът от телефона да бъде възпроизведен от предните говорители на колата.

Ето и малко разяснение по последните осем снимки:

На първите две е кабелът, който свързва модулът в купето с този в багажника.

На следващата в по-близък план е осем-пиновата букса, към която която се свързват захранването и функцията MUTE на радито. Буксата се намира в лявата част багажника зад кората.

Малката четири-пинова букса – свързва системата на телефона към микрофона и предните говорители. Намира се под барчето (телефона).

Следва снимка на специфичната телефонна букса, която се закрепя на долната част на модила, който е в купето.

Продълговатата двадесет и пет-пинова букса се свързва към модула в багажника.

Предпоследната снимка е на осемпиновата букса от инсталацията на колата, която се свързва към осемпиновата буксата от окабеляването, свързващо двата модула на телефонната система. На тази букса има само четири кабела с различни цветове, които са предназначени за:

Пин1 – червен/бял – постоянно захранване +12V;

Пин2 – кафяв – маса;

Пин5 – лилав/бял – захранване +12V на контакт;

Пин6 – бял/кафяв – свързва се към радиото за функция MUTE.

Самият кабел преминава по кабелния сноп от лявата страна на купето, под мокета и седалките и стига до мястото за почиващия крак на шофьора. Над това място се намират разпределителните плати (гребени) за разлините сигнали в автомобила. Каблите от снопа на осем-пиновата букса се свързват по цветове към съответните разпредели на сигнали, като кабелът бял/кафяв, предназначен за функцията MUTE на радито се свързва или към буксата на радиото или към черната шест-пинова букса, която е заплетена в кабелния сноп минващ над кормилния прът. Самата шест-пинова букса се намира от лявата странан на кормилния прът в областта на копчето за фароветте.

Последната снимка е на десет-пинова букса с окабеляването, която също се намира под барчето (телефона). На тази букса шест от пиновете са заети, като се използват три от тези шест.
Пин2 – чер/бял – сигнал за скоростта на автомобила;

Пин5 – сив/червен – подсветка (осветление);

Пин10 – кафяв – маса.

За работата на системата са необходими още:

1. Говорители;

2. Микрофон;

3. Антена.

При изграждането на системата трябва да се обърне внимание на говорителите, които са 40W, дунамоткови с различен импеданс на намотките. На практика няма как да се обърка свързването на говорителите, защото има разлика в конекторите на аудио намотката и тези на телефонната намотка.

Ако решите да последвате нашия опит и възникнат въпроси

не се притеснявайте да се свържете с нас.